Dolar 32,3669
Euro 34,9566
Altın 2.325,55
BİST 9.153,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

2030 YILINDA İSTANBUL DÜNYANIN İLK 10 ŞEHRİ ARASINDA

2030 YILINDA İSTANBUL DÜNYANIN İLK 10 ŞEHRİ ARASINDA
06 Aralık 2017 10:30 | Son Güncellenme: 06 Aralık 2017 10:31
A+
A-

 RE360 Gayrimenkul Buluşması’nda konuşan JLL Şehir Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Greg Clark İstanbul’un harcanabilir gelir artışıyla 2030 yılında dünyanın ilk 10 şehri arasında olacağını belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteğiyle Aremas Gayrimenkul’ün ana sponsorluğunda Four Seasons Bosphorus İstanbul’da gerçekleştirilen ‘Gayrimenkulün Büyük Buluşması RE360’ başladı. İki gün sürecek toplantıya Ahmet Akbalık, Ahmet Çalık, Avi Alkaş, Erden Timur, Süleyman Çetinsaya ve Murat Özyeğin gibi isimler katılıyor.

‘RE360’ın açılışında konuşan Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, gayrimenkul sektörünü tam anlamıyla tüm bileşenleriyle bir araya getiren ‘RE360’a özel sektör ve kamu sektörünün verdiği tam destek için teşekkür ettiğini söyledi. Alkaş, gayrimenkulün artık işlerinden öte hayatları olduğunu belirtti. “Bilgi de sevgi gibi paylaşıldıkça ve verildikçe çoğalan zenginliktir” diyen Alkaş, Türkiye’den son zamanlarda gelişen 4’üncü nesil caddeleşen AVM projelerinin çoğaltılması gerektiğini söyledi.

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer ise gayrimenkul alanında geliştirilecek işbirlikleriyle Türkiye coğrafyasına yeni projeler kazandırılacağını kaydetti. Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi, Araştırmacı- Tarihçi Prof. Peter Frankopan ise “Dünyanın Yeni Tarihi” başlıklı konuşmasıyla ezberleri bozan ve zihinlerde yeni ufuklar yaratan değerlendirmelerde bulundu.

London Enterprise Partnership (LEP) Yönetim Kurulu Üyesi, Jones Lang LaSalle (JLL) Şehir Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Greg Clark ise “Yaşanacak Kentler” konulu konuşmasında İstanbul’un globalleşme dönemine Londra ve Paris’ten önce girdiğini belirtti. İstanbul’un harcanabilir gelir artışıyla 2030 yılında dünyanın ilk 10 şehri arasında olacağını belirten Clark “İstanbul, dünya şehirleri araştırmalarında kültürel gelişim, yüksek eğitim kurumları, finans ve yatırım çekme gibi alanlarda sürekli olarak yükselen pozisyondadır” dedi.

“Konfor denilince yüzde 28 oda sayısı, yüzde 20 bahçe”

Toplantıda konuşan Konda Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır da gayrimenkul sektörü ile toplumsal gelişme arasındaki ilişkinin önemi hakkında açıklamalar yaptı.

Ağırdır, son 30 yılda göçle, metropolleşmeyle, iletişim ve ulaşım teknolojileriyle gündelik hayatta pek çok değişiklik olduğunu söyledi. İçinde yaşanılan hanelerin huzur, mutluluk, güven, sevgi, rahatlık şefkat, refah gibi olumlu duyguların yanı sıra geçim sıkıntısı, yalnızlık, baskı, huzursuzluk, can sıkıntısı ve şiddet gibi olumsuz duygularla da anıldığını belirten Ağırdır, şu bilgileri verdi:

Değişen toplumun evdeki bir diğer yansıması konfor tanımlamasında. Konfor yüzde 28 ile oda sayısı, yüzde 26 ile geniş mutfak, yüzde 20 ile bahçe ya da balkon, yüzde 17 ile manzara, yüzde 6 ile banyo ve tuvalet sayısı ile tanımlanıyor. Bir başka değişim olarak evin fiziksel çevresiyle ilgili tespitler gösteriliyor. Yüzde 45 ile kolay ulaşılabilir olmak en önemli etken olarak gösteriliyor. Bunu sırasıyla yüzde 20 ile alışveriş imkanları, yüzde 13 ile okul yakınlığı, yüzde 11 ile kolay araba parkı, yüzde 6 ile çocuklara özel alan ve yüzde 4 ile spor tesislerinin yakınlığı takip ediyor.

Komşuluk ilişkilerinin halen son derece önemli bulunduğuna dikkat çeken Ağırdır, evin sosyal çevreyle ilişkisindeki en önemli etkenin yüzde 38 ile komşuluk ilişkileri olduğunu bildirdi. Ağırdır, bunu sırasıyla yüzde 27 ile arkadaşa yakınlık, yüzde 23 ile yaşam tarzı, yüzde 5 ile zengin ve nezih mahalle ve yüzde 7 ile ekonomik durumu yansıtmanın takip ettiğini aktardı.

REKLAM ALANI