Dolar 32,3769
Euro 34,9712
Altın 2.325,70
BİST 9.060,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

2020’de online ortamda fatura nasıl kesilecek?

2020’de online ortamda fatura nasıl kesilecek?
05 Ocak 2020 14:40
A+
A-

Şili’de e-fatura oranının yüzde 85 olduğunu biliyor muydunuz? Birkaç sene evvel yolda anketörlere bilgi verirken KVKK’den haberimiz var mıydı? Nakit kullanımı azaldıkça ATM’lerin geleceğini hiç düşündünüz mü? Kamu bankalarını neden daha çok kullanmaya başlayacağız? Tüm bu soruları yönelterek geleceğin finans uygulamalarına dair analizler yapan Uzman Mali Müşavir Evren Özmen, portal üzerinde e-arşiv faturası düzenlenmesini tüm adımlarıyla paylaştı.

2020 yılında ödeme sistemleri, ödeme yöntemleri, dijital vergiler ve KVKK gibi çeşitli alanlarda hazırlanan kanunların hızla yayılacağı bir yıl olacak. Özmen Mali Müşavirlik Kurucu Ortağı Uzman SMMM Evren Özmen, 2020 yılının başından itibaren geçerli olacak portal üzerinde e-arşiv fatura düzenlenmesi ile ilgili merak edilen tüm detayları bir araya getirdi.

2020 yılı başından itibaren belli tutarları aşan faturaların kağıt fatura olarak düzenlenmesi mümkün olmayacak. Bu nedenle hem tarafınıza kesilen hem de tarafınızdan kesilen faturaların Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sayfası üzerinden düzenlenmesi gerekecek.

Hangi faturalar kağıt olarak düzenlenemez?

  • Vergi mükellefi olmayanlara düzenlenecek katma değer vergisi dahil 30.000TL tutarını aşan faturalar
  • Vergi mükelleflerine düzenlenecek katma değer vergisi dahil 5.000 TL tutarını aşan faturalar
  • Bu faturaların altında olan faturalar da istenirse online ortamda düzenlenebilir.
  • Yurtdışına kesilecek faturalarda sınır 30.000 TL olarak dikkate alınacaktır.
  • Evren Özmen’in kaleme aldığı “2020’de bizi neler bekliyor?” başlıklı yazısı için şu bağlantıya tıklayın: https://medium.com/mali-m%C3%BC%C5%9Favir-evren-%C3%B6zmen/2020de-bizi-neler-bekliyor-eca6b74ce57f
  • Özmen Müşavirlik’in 2020’deki vergileri bir araya getirdiği e-kitapçığı indirmek için bağlantıya tıklayın.

Fatura düzenlemek için ne yapmalı?

Fatura düzenlemek için internet vergi dairesi şifrenizin olması yeterlidir. E-imza, mali mühür alınmasına şu aşamada gerek bulunmamaktadır. Fatura düzenlenmesi için bir ücret ödenmeyecektir.

Hangi web sayfası üzerinden fatura düzenlenecektir?

Fatura ekranına ulaşmak için öncelikle https://ebelge.gib.gov.tr sayfasına giriş yapılması gerekiyor. Bu sayfadaki “e-Belge Portal Uygulamalarına Giriş” sekmesinden fatura düzenleme sayfasına ulaşılarak ilerlenir.

Sisteme giriş

e-Arşiv Fatura düzenlemek isteyen mükellefler aşağıdaki şekilde açılan ekrandan interaktif Vergi Dairesi kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş sağlamalıdır.

Fatura düzenlenmesi 1’inci adım

Aşağıdaki şekilde işlem yapılmak istenen modül seçim ekranı belirir, ilgili alandan “a-Arşiv Portal” kısmı seçilir.

Fatura düzenlenmesinde 2’nci adım

İlk defa sisteme giriş sağladığınızda kullanıcı bilgilerinizi kontrol etmelisiniz.

Fatura düzenlenmesinde 3’üncü adım

Ekranın sol tarafında bulunan “Belge işlemleri” kısmına tıklanarak “5000/30000 TL Fatura Oluştur” kısmından fatura düzenleme ekranına ulaşılır.

Fatura düzenlenmesinde 4’üncü adım

Fatura bilgileri bölümü doldurulur.

Fatura düzenlenmesinde 5’inci adım

Alıcı bilgileri ile ilgili bölüm doldurulur.

Fatura düzenlenmesinde 6’ncı adım

Mal ve hizmet bilgileri ile ilgili detaylar doldurulur.

Fatura düzenlenmesinde 7’nci adım

Toplam kısmının kontrol edilmesi gerekir. Özmen bu konuda özellikle Kooperatiflerde kira faturası düzenlenirken “vergi ekle” bölümünden stopajın eklenmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Fatura düzenlenmesinde 8’nci adım

Tüm bilgileri doldurduktan sonra “oluştur” butonuna basmadan önce banka hesap bilgileri veya güncel bakiyeyi yazabilirsiniz. Unutmayın, “oluştur” butonuna bastığınızda faturanız direkt onaylanmaz, taslaklar bölümüne alınır.

Fatura düzenlenmesinde 9’uncu adım

Taslaklara aldığınız faturayı onaylama aşamasından önce “görüntüle” bölümünden mutlaka kontrol edin. Fatura onaylandıktan sonra iptali ve düzeltilmesi mümkün değildir. Faturayı onaylamak için GİB imza butonuna basmanız gerekir.

Fatura düzenlenmesinde 10’uncu adım

GİB imzaya bastıktan sonra cep telefonunuza gelen şifreyi ilgili alana yazmanız gerekir.

Fatura düzenlenmesinde 11’inci adım

Şifrenizi yazdıktan sonra aşağıdaki gibi “onay” mesajı ekranda belirir.

Faturanızı, fatura listesinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

REKLAM ALANI