Dolar 32,5976
Euro 34,7516
Altın 2.491,67
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

2019’un üçüncü çeyreğinde işverenler daha pozitif

2019’un üçüncü çeyreğinde işverenler daha pozitif
18 Haziran 2019 15:13
A+
A-

 

2019’un üçüncü çeyreğinde işverenler daha pozitif ve umut vadeden işe alım planları bildiriyor

ManpowerGroup 2019 üçüncü çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre Türkiye’de mevsimsel verilerden arındırılmış olarak İstihdam Görünümü +%6’yı gösteriyor. En güçlü işe alım planları İç Anadolu ve Marmara Bölgesi’nde ve Kamu ve Sosyal Hizmetler sektöründe ifade ediliyor.

ManpowerGroup 2019 yılı üçüncü çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması, Türk işverenlerin Temmuz-Eylül dönemine yönelik işe alım beklentilerinde temkinli davrandığı ortaya çıkardı. Araştırma sonuçlarına göre işverenlerin %21’i 2019’un üçüncü üç ayında istihdam artışı beklerken %9’u azalma öngörüyor ve %68’i de değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. Mevsimsel verilerden arındırılmış olarak İstihdam Görünümü ise +%6’yı gösteriyor. Önceki çeyreğe kıyasla yüzde 4 puan artan işe alım beklentileri, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 8 puan geriliyor.

ManpowerGroup, 2019 yılı üçüncü çeyrek istihdamını öngörmek amacıyla Türkiye’den işverenleri temsil eden 1.000 kişilik bir örneklem ile görüşmeler yaptı.

Önümüzdeki çeyrekte beş bölgenin tümünde ve 11 sektörün sekizinde istihdam artışı bekleniyor. Bir önceki çeyreğe kıyasla, işe alım beklentileri beş bölgenin tümünde ve 11 sektörün yedisinde artıyor. 2018 yılının üçüncü çeyreğiyle karşılaştırıldığında, işe alım beklentileri beş bölgenin dördünde ve 11 sektörün yedisinde zayıflıyor.

ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, Türkiye’nin 2019 üçüncü çeyrek istihdam görünümü hakkında şunları söyledi: “Sonuçlar mevsimsel verilerden arındırıldığında Net İstihdam Görünümü %6’yı gösteriyor ki bu önceki çeyreğe göre çok daha pozitif ve umut vadeden bir tablo. Bu dönemde işverenlerden temkinli ancak daha olumlu işe alım beklentileri gözlemliyoruz ve istihdam teşvik programlarının ve çalışan seçim süreçlerinin bu işe alım beklentilerini etkilemiş olabileceğini görüyoruz. İç Anadolu ve Marmara Bölgelerinde işverenler, +%10’luk Net İstihdam Görünümü ile temkinli ancak olumlu işe alım beklentileri paylaşıyor. 2019 yılının üçüncü çeyreğine kıyasla, beş bölgede ve on bir sektörün yedisinde işe alım beklentilerinde artış gözlemliyoruz. İşe alımdaki en büyük artış, yüzde 14 puanlık ciddi bir artışla hem Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektöründe hem de İlaç sektöründe görülüyor.”

En yüksek istihdam artışı beklentisi Kamu ve Sosyal Hizmetler sektöründe: +%17
On bir sektörün sekizinde işverenler bir sonraki çeyrekte istihdam seviyelerinde artış bekliyor. İşverenlerin en güçlü işe alım beklentileri bildirdiği sektör mevsimsel verilerden arındırılmış (MVA) olarak +%17 İstihdam Görünümüyle Kamu ve Sosyal Hizmetler sektörü oldu ve bunu İlaç sektöründeki işverenler +%16’lık görünümle takip ediyor; ardından +%15 ile Tarım, Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık sektörü geliyor. Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektörü ve Elektrik, Gaz ve Su Hizmetleri sektörü de sırasıyla +%12 ve +%11 ile artış öngörüyor. Restoran ve Otelcilik sektörü ve Ulaştırma, Depolama ve İletişim sektörlerindeki işverenler önümüzdeki çeyrek boyunca işe alımlar oranlarında değişiklik olmayacağını öngörüyor. İkinci çeyreğin en ihtiyatlı istihdam beklentisi, -%10’luk bir görünümle İnşaat sektörü işverenlerinden geliyor ancak 2019 yılının ikinci çeyreğiyle karşılaştırıldığında yüzde 5 puanlık bir artış görülüyor.

2019’un ikinci çeyreğine kıyasla işe alım beklentileri 11 sektörün yedisinde artış gösteriyor. En ciddi artış yüzde 14 puanla Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektörü ve İlaç sektöründe görülüyor. Toptan ve Perakende Ticaret sektörü işverenleri yüzde 10 puanlık bir artış bildirirken Kamu ve Sosyal Hizmetler sektörü görünümü de yüzde 9 puan daha güçleniyor. Ancak, yüzde 3 puanlık bir düşüşle Restoran ve Otelcilik sektörü de dahil diğer dört sektörde görünüm zayıflıyor.

Önceki yılın aynı dönemine kıyasla iki sektörde işe alım beklentilerinde artış bekleniyor. Hem Kamu ve Sosyal Hizmetler sektöründe hem de İlaç sektöründe yüzde 2 puanlık hafif bir artış bildiriliyor. Ancak önceki yılla kıyaslandığında yedi sektörde işe alım planlarında düşüş bekleniyor. İnşaat sektörü yüzde 21 puanlık bir düşüş bildirirken, Üretim sektörü ve Elektrik, Gaz ve Su Hizmetleri sektörü de sırasıyla yüzde 13 puan ve yüzde 10 puanlık düşüşlerle takip ediyor. Tarım, Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık sektörü ve Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektörü, 2018 yılının üçüncü sektörüyle karşılaştırıldığında işe alımlar planlarının değişmeyeceğini öngörüyor.

MVA[1] İstihdam Görünümü (%)
Tarım, Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık +15
İnşaat -10
Elektrik, Gaz ve Su Hizmetleri +11
Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler +12
Üretim +9
Madencilik +3
Kamu ve Sosyal Hizmetler +17
Restoran ve Otelcilik 0
Ulaştırma, Depolama ve İletişim 0
Toptan ve Perakende Ticaret +4
İlaç +16

2019’un üçüncü çeyreğinin en güçlü istihdam görünümü İç Anadolu ve Marmara’da: +%10
Beş bölgenin tümünde işverenler, önümüzdeki çeyrek boyunca personel sayısının artmasını bekliyor. Mevsimsel verilerden arındırılmış olarak +%10 İstihdam Görünümü bildiren Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin bu çeyreğin en güçlü istihdam piyasasına ev sahipliği yapacağı tahmin ediliyor. Ege’deki işverenler +%7 ile ılımlı bir işe alım faaliyeti öngörürken Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri işe alım planlarında sırasıyla +%4 ve +%1’lik bir artış bildiriyor.

Geçtiğimiz çeyreğe kıyasla beş bölge de işe alım planlarında artış bildiriyor. Karadeniz işverenleri yüzde 14 puanlık kayda değer bir artış bildirirken İç Anadolu işverenleri yüzde 7 puanla ılımlı bir artış bildiriyor. Ege ve Marmara bölgelerinin istihdam planlarında sırasıyla yüzde 6 ve 5 puanlık artışlar görülüyor.

Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında işe alım beklentileri beş bölgenin dördünde düşüş gösteriyor. Karadeniz’de yüzde 14 puanlık ciddi bir düşüş gözlenirken, İç Anadolu ve Marmara 6 puanlık bir düşüş bildiriyor. Akdeniz işverenleri ise 2018 yılının üçüncü çeyreğiyle karşılaştırıldığında işe alım planlarında değişiklik olmayacağını bildiriyor. Ege bölgesi işverenlerin işe alım beklentilerinde ise yüzde 3 puanlık bir düşüş görülüyor.

MVA İstihdam Görünümü (%)
Ege +7
Karadeniz +1
İç Anadolu +10
Marmara +10
Akdeniz +4

En güçlü işe alım beklentisi büyük ölçekli işverenlerde
Dört işletme ölçeği kategorisinin üçünde işverenler, 2019’un üçüncü çeyreğinde istihdam seviyelerinde artış bekliyor. En yüksek işe alım planları mevsimsel verilerden arındırılmış olarak +%20 İstihdam Görünümüyle büyük ölçekli işverenler tarafından bildirilirken, Orta ölçekli işletmelerin görünümü +%9’da ve Küçük ölçekli işverenlerin görünümü +%4’te kalıyor. Ancak Mikro ölçekli işverenler -%1’lik görünümle temkinli hareket etmeyi planlıyor.

Önceki çeyrekle karşılaştırıldığında, Küçük ölçekli işverenlerin işe alım beklentileri yüzde 19 puanla keskin bir artış gösteriyor; Orta ve Mikro ölçekli firmaların beklentileriyse sırasıyla yüzde 3 puan ve yüzde 2 puan yükseliyor. Öte yandan, Büyük ölçekli işletmelerin işverenleri istihdam planlarında değişiklik olmamasını planlıyor.

Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında dört işletme ölçeği kategorilerinin üçünde işe alım beklentilerinin zayıfladığı görülüyor. Orta ölçekli işverenler yüzde 8 puanlık bir düşüş bildirirken, Mikro ve Küçük ölçekli işverenler sırasıyla yüzde 7 ve 6’lık düşüşler bildiriyor. Büyük ölçekli işverenlerin Net İstihdam Görünümü ise değişmiyor.

REKLAM ALANI