Dolar 32,3744
Euro 34,9769
Altın 2.326,12
BİST 9.067,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

2019’da ihracata yoğunlaşacağız

2019’da ihracata yoğunlaşacağız
27 Şubat 2019 12:01 | Son Güncellenme: 27 Şubat 2019 12:08
A+
A-

 

Bu yıl yaşanacak ekonomik daralmadan dolayı ihracata yöneleceklerini belirten TEVİD Elektrikli Vinç İmalatçıları Birliği Derneği ve Çakmak Vinç A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çakmak dergimizin sorularını yanıtladı.

TEVİD Elektrikli Vinç İmalatçıları Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Osman Çakmak kimdir?

1953 yılında Sakarya da doğdum. İlk orta lise eğitimimi İstanbul’da tamamladım. Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliğini 1978 yılında tamamladım. Evli ve 3 Çocuk babasıyım. Tüm çalışma hayatımda Vinçten başka hiç bir işle uğraşmadım. 1977 yılında başlayan meslek hayatımda ülkemizde önde gelen firmalarını kurdum. Halen Çakmak Vinç A.Ş. Firmasının yönetim kurul başkanıyım. Vinç sektöründe üretim kalitesini yükseltmek için ülkemiz imalatçılarını Dünya ölçeğinde tanınırlığını arttırmak için 2010 yılında TEVİD Vinç İmalatçıları birliği derneğini kurduk. 2019 yılı Ocak ayında yapılan 5.Olağan Genel Kurulunda Yönetim Kurulu Başkanı seçildim.

Vinç sektörü ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Vinç, insan hayatını kolaylaştıran, sanayinin gelişimine katkı sağlayan en önemli makinaların başında gelmektedir. Vincin geçmişi milattan önceki yıllara kadar uzanır. Ülkemizde vinç sektörünün gelişmesi ise 1970’li yılların sonuna dayanmaktadır. İlk zamanlar Avrupa’nın önde gelen vinç firmaları, ülkemizde temsilcilik bazında çalışmalar yapmaktaydı. O yıllarda kaldırma ve yürüyüş grupları yurt dışında, konstrüksiyon kısımları ise ülkemizde üretilmekteydi. Bu da özellikle servis, yedek parça ve zaman noktasında ciddi kayıplara yol açmaktaydı. Gelişmeye başlayan üretim kültürümüz ile birlikte kaldırma makinaları (Ceraskal) ve yürüyüş grupları ülkemizde de üretilmeye başlandı.

Bir kaç firma ile başlayan süreç, zamanla ciddi sayıda vinç üreticisi ortaya çıkararak devam etmiştir. Vinçlerin kullanım yerlerine baktığımızda, çok geniş bir alan karşımıza çıkmaktadır. Buna bağlı olarak ise ihtiyaç doğrultusunda; gezer köprülü vinçler, portal vinçler, pergel vinçler ve siparişe dayalı özel vinçler şeklinde ürün grupları, müşteriye sunulmaktadır.

TEVİD ile ilgili görüş ve düşünceleri nelerdir?

Sektörde öncü 7 firmanın bir araya gelmesiyle, 2010 yılında kurulan TEVİD (Türkiye Elektrikli Vinç İmalatçıları Derneği) gerek kamu gerekse özel sektör ile iletişime geçmede son derece önemli gelişmeler sağlamıştır. Sivil toplum kuruluşlarıyla da bir araya gelen TEVİD, sektörel gelişmeleri paylaşan ve nitelikli ürünleri tanıtan en önemli derneklerden biri olmuştur.

Günümüzde üyelerimiz, vinç ve ekipmanlarını yurt dışına ihraç eder duruma gelmişlerdir. Artık sektörle alakalı uluslararası fuarlarda boy gösterir, söz sahibi noktasındadırlar.

Piyasada güçlü olmanın en önemli yolu “Özgün” ve ‘’ Farkındalık ‘’ yaratmaktan geçmektedir. Birlikten kuvvet doğar felsefesi çerçevesinde hareket eden bizler, ana felsefesi kaliteli ürünler üretmek olan tüm üreticileri derneğimize katılmaya davet ediyoruz.

Sektörümüzde en önemli sorunların başında Ar-Ge’ye kaynak yaratmak olarak gözükmekte. Bunun sebebi ise Ar-Ge için ayrılan bütçenin ek bir maliyet olarak görülmesidir. Bu düşüncede olan üreticiler ise ne yazık ki taklit ürün üreterek sektörde yer almaktadırlar. Her sektörün ana problemi olarak gözüken bu durumun kanunlar nezdinde de mücadelesi yeterli değildir.

Rekabet gücünü en yüksek seviyede tutan unsurların Kalite ve Ar-Ge olduğuna inanan bizler, güvenilir olmanın da ne derece önemli olduğunu düşünerek hareket etmekteyiz. Ar-Ge’ye yatırım yaparak, teknolojik gelişmeleri çok yakından takip ederek, tamamen F.E.M standartları çerçevesinde üretimler yapıyoruz. Dernek olarak; F.E.M standartlarını en ince ayrıntısına kadar uygulamak zorundayız. Tüm sanayicilerimizin de F.E.M standartları konusunda bilgi sahibi olması gerektiği düşüncesindeyiz.

Aranan ve tercih edilen bir marka olmak, pazardan önemli ölçüde pay almak ve en önemlisi bunları uluslararası piyasada başarabilmek, birçok şeyi aynı anda ve aynı kalitede yapmakla doğru orantılıdır. Başarıyı yakalamak için; bünyenizde görev yapan en düşük mevkideki çalışandan, tepe noktasındaki üst düzey yöneticiye kadar herkesin aynı prensipler doğrultusunda hareket etmesi gerekmektedir. Sektörün en yumuşak karnı olarak gözüken satış sonrası hizmetler (servis) ise sektörde marka olabilmek için belirleyici kriter olarak ortaya çıkan en önemli unsurların başında gelmektedir.

Kaliteyi yakalama adına her türlü çabayı gösterseniz dahi, aynı kalite ve standardı satış sonrası hizmet noktasında sunamadığınızda marka değeriniz belirli seviyelerde kalmakta ve ilerlemekte zorluk çekilmektedir. İmalat aşamalarında gösterilen tüm hassasiyeti, satış sonrasında da sunabilmek; sektörde tutunabilme adına belirleyici faktör olmaktadır. Tüm kriterleri düşünerek, müşteri memnuniyeti çerçevesinde hareket eden TEVİD tüm üyelerini bu doğrultuda yönlendirmekte ve bilgilendirmektedir.

2019 Yılı için düşünceleriniz nelerdir?

Hem Dünyada hem de ülkemizde yaşanan ekonomik daralma, bizlerin ihracat üzerine yoğunlaşmamıza neden olmuştur. 2019 yılında da ihracatın en önemli unsur olacağını düşünmekteyim. Bu nedenle yurtdışı piyasalarındaki pazarlama faaliyetlerimizi genişleterek, Eximbank ve ticari bankalarımızdan sağlanacak uygun finansman imkanları ile de ihracatımızı çok daha büyütebileceğimizi düşünüyorum. Bu konjonktür Türkiye vinç sektörünün dünya piyasalarındaki payını arttırmasına vesile olacaktır. Bu nedenle bu fırsatı lehimize çevirmeliyiz.

REKLAM ALANI