Dolar 32,3256
Euro 35,0914
Altın 2.298,82
BİST 8.983,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

2017 yılında iş ilanları yüzde 30 arttı

2017 yılında iş ilanları yüzde 30 arttı
23 Ocak 2018 11:02
A+
A-

Eleman.net’in 2017 yılı verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Genel Müdür Özlem Duyarlar, önceki yıla kıyasla iş ilanlarının yüzde 30, başvuruların ise yüzde 20 arttığını söyledi. Duyarlar, dış etkenler kaynaklı olumsuzluklar yaşanmadığı takdirde, istihdamda olumlu tablonun 2018’de de süreceğini belirtti.

2017 yılının istihdam seferberliğinin olumlu etkilerinin hissedildiği bir yıl olduğunu söyleyen Eleman.net Genel Müdürü Özlem Duyarlar, kendi verilerinin de bunu doğruladığını belirtti. 2017 yılında, mavi yaka ve ara kademe çalışanlara odaklı iş ilanlarının yüzde 30, bu ilanlara başvuruların ise yüzde 20 arttığını kaydeden Duyarlar, “Yıl boyunca yayınladığımız 110 bini aşkın ilana 11 milyondan fazla başvuru yapıldı. Bir önceki yıla oranla, eleman arayan yeni firma sayısı yüzde 6, iş arayanların sayısı ise yüzde 10 artış gösterdi” dedi.

Duyarlar, son olarak açıklanan ekim ayı işsizlik verilerinin de işaret ettiği gibi, istihdam seferberliği ve istihdamın artırılmasına yönelik teşviklerin olumlu etkisinin 2017 yılında yoğun bir biçimde hissedildiğini söyledi. “Dış etkenlerden kaynaklanan önemli sorunlar yaşanmadığı ve teşvikler sürdüğü takdirde, bu olumlu tablonun 2018 yılında da devam edeceğine inanıyoruz” diye konuşan Özlem Duyarlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yeni nesil mavi yaka, plazada çalışmak istiyor

“Eleman.net verileri, iş ilanlarındaki hareketlenmenin yılın ikinci çeyreğinde, özellikle mayıs ayında en üst seviyeye çıktığını gösteriyor. En fazla başvuru yapılan ay ise temmuz oldu. Yıl boyunca en fazla iş ilanı yayınlanan ilk üç sektör güvenlik/savunma, gıda ve perakende olurken, en fazla başvuru alan sektörler ise perakende, gıda ve eğitim olarak sıralandı. Bu sıralamaların, yeni nesil mavi yakalı çalışanların sanayi tesislerinden çok, mağazalarda, AVM’lerde ve plazalarda çalışmak istedikleri gerçeğini de bir kez daha gözler önüne serdiği düşüncesindeyiz.”

Yayınlanan iş ilanlarını ve yapılan başvuruları sektör genelinden uzaklaşıp bölüm özelinde değerlendirdiklerinde de benzer bir tablo gördüklerini söyleyen Duyarlar, “En fazla ilan yayınlayan üç bölüm güvenlik, satış ve temizlik; en fazla başvuru yapılan bölümler ise satış, muhasebe ve güvenlik olarak öne çıktı” diye konuştu.

İşi “cepten” arıyoruz

Duyarlar, 2017 yılında Eleman.net’teki iş ilanlarına başvuran adayların yüzde 70’nin mobil cihazlar aracılığıyla başvuru yaptığına dikkat çekerek, “Bu oran, günümüzde her an her yerden iş başvurusu yapabilme esnekliğinin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. İş arayanların büyük bir bölümü artık akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazları tercih ediyor. Biz de hayatı kolaylaştırmayı amaçlayan teknolojilere yatırım yapan bir platform olarak, mobil uyumlu internet sitemiz ve mobil uygulamalarımız ile adayların ve işverenlerin, istedikleri zaman istedikleri yerden başvuru yapmalarını ve iş ilanı yayınlayabilmelerini sağlıyoruz” dedi.

Eleman.net 2017 verileri

Eleman arayan yeni firma sayısı, bir önceki yıla oranla %6, iş arayanların sayısı ise %10 arttı.

En fazla ilan Mayıs ayında yayınlandı.

En fazla başvuru Temmuz ayında yapıldı.

REKLAM ALANI