Dolar 32,3640
Euro 34,9533
Altın 2.325,55
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

2017 otomobilde 2. elin yılı olacak

2017 otomobilde 2. elin yılı olacak
23 Mart 2017 10:29
A+
A-

Zorluklarla geçen 2016 yılında otomobilde yüzde 5,8 büyüyen 2. el pazarın 2017 yılında 10-15 aralığında büyümesi bekleniyor.

MASFED, BOD ve Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, sıfır araçlarda ÖTV artırımı ve kur artışının etkisiyle tüketicinin 2. ele yöneldiğini belirtti. Erkoç, Ocak’taki yüzde 13’lük büyümeyle yıla başlayan piyasada 2017’nin oldukça canlı bir yıl olmasını beklediklerini söyledi.

Dövizdeki artışların yanı sıra ÖTV artırımının etkisiyle sıfır araçlarda yaşanan pahalanma üzerine 2. el araç piyasasında başlayan canlanmanın, 2017 boyunca artan ivmeyle sürmesi bekleniyor. Geçen yıl 6,7 milyon aracın satıldığı 2. el pazarda 2017 yılının tümünde yüzde 10-15 büyümeyle 7,4-7,8 milyon aralığında satış sayısı öngörülüyor.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED), Başkent Otomotivcileri Derneği (BOD) ve Otonomi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, iç ve dış nedenlerle çok zor bir yıl olarak tarihe geçen 2016’da, tüm bu gelişmelere rağmen 2. el araç piyasasının büyümeye devam ettiğine dikkat çekerek, 2017’nin ise son derece canlı bir yıl olmasını beklediklerini söyledi. Döviz kurlarındaki artışların yanı sıra özellikle yılın sonlarında yapılan ÖTV artırımlarının sıfır araçları pahalandırmasının tüketiciyi 2. ele yönelttiğini belirten Erkoç, bu eğilimin yıl boyu devam edeceğini, Nisan ayından sonra genel ekonomide başlayacak canlanma ve büyüme ivmesinin ise sektöre de pozitif yansıyacağını kaydetti.

Yıllık pazar tahmini 7,5-7,8 milyon

Sektörde 2016 yılı gelişmelerini değerlendiren Erkoç, bu yıla ilişkin beklentilerini şöyle dile getirdi:

“Geride bıraktığımız 2016’da, küresel krizinin yansımalarının yanı sıra ateş çemberi halindeki yakın çevremizdeki sıcak savaşın ve bize uzun yıllardır can ve mal kaybı yaşatıp huzur ve istikrarımızı tehdit eden terörün ekonomimiz üzerindeki olumsuz etkilerini en üst seviyede hissettik. Bir de demokrasimize, milli iradeyi gaspa yeltenen 15 Temmuz hain bir darbe girişimini yaşadık. Ama daha birçok başka olumsuzluğa rağmen sektörümüzde yine de iyi bir yıl geçirdik. Geçen yıl 2. elde toplam satışlar yüzde 5,8 artarak 6 milyon 728 bin 894 adede ulaştı. Bunun da 4 milyon 727 bin 73 adedini, önceki yıla göre satışları yüzde 7,5 artan otomobiller oluşturdu. Zaten dövizdeki artışa bağlı olarak pahalanan sıfır araçlarda 2016 sonunda gidilen ÖTV artırımı, 2. ele rağbeti artırdı ve sektörde ciddi bir hareketlenme başladı. Bu yıl Ocak ayında 2. elde otomobil satışları yüzde 12,8, toplam satışlar yüzde 13,2 arttı. Nisan’dan sonra herkesin önünü görmeye başlaması, ekonomik ve siyasal istikrarın artması ile birlikte genel ekonomide canlanma olacaktır. Tüm bu parametrelere göre biz Otonomi ailesi olarak 2017’nin 2. el araçta çok güzel bir yıl olacağını bekliyoruz. Yılın tümünde 2. elde toplam satışların yüzde 10-15’lik artışla 7,4-7,8 milyon adet aralığında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Satışları 8 milyonu da yakalayabilir, hatta geçebilir. Bize göre 2017, otomotivde 2. elin yılı olacak.”

2. elde KDV sorununa çözüm bekleniyor

Bu arada Erkoç, 2. El araç alım satımında KDV hesaplamasında yaşadıkları mağduriyeti dile de getirdi. Araç alım satımında ticaret erbabından, bu ticaretten elde ettiği kazanç yerine, mevcut mevzuatın yorumlanmasına bağlı olarak toplam araç fiyatı üzerinden KDV tahsil edildiğini belirten Erkoç, bu uygulamanın sektörü mağdur ettiğini söyledi. Aydın Erkoç, “Bu uygulama hem dürüst mükellefi cezalandırıyor, hem kayıt dışılığı artırarak devletin vergi kaybına yol açıyor. Aslında devlet bindiği dalı kesiyor. Dürüst çalışan ticaret erbabının mağduriyetinin giderilmesi ve kayıt dışılığın önlenmesi için KDV konusunda hükümetimizden acil düzenleme bekliyoruz” dedi.

REKLAM ALANI