Dolar 32,3640
Euro 34,9533
Altın 2.325,55
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

2016’da İstanbul’un favorileri: Beylikdüzü ve Esenyurt

2016’da İstanbul’un favorileri: Beylikdüzü ve Esenyurt
25 Ocak 2017 10:50
A+
A-

Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet.com’un verilerine göre 2016 yılında İstanbul’da en çok konut araştırması yapılan iki ilçe Beylikdüzü ve Esenyurt oldu. En çok satılık konut Beylikdüzü’nde aranırken, en çok kiralık konut araması ise Esenyurt’ta gerçekleşti. Satılık konut arama oranı ise genel olarak bir önceki yıla oranla artış gösterdi.

“Sen o evi hayal et, gerisi Emlakjet!” sloganı ile 2006 yılından bu yana satılık veya kiralık konutlara en pratik şekilde ulaşma imkanı sunan Emlakjet.com, TÜİK Aralık ayı konut satışı verilerinin açıklanması paralelinde 2016 yılına ait genel verilerini değerlendirdi. 2016 yılında Emlakjet.com üzerinden yapılan konut aramalarında öne çıkan ilk beş ilçe, Beylikdüzü, Esenyurt, Bahçelievler, Pendik ve Maltepe olarak sıralanıyor.
2016 yılı içinde Emlakjet.com üzerinde yapılan konut aramalarının yüzde 70’i satılık, yüzde 30’u ise kiralık ev olarak gerçekleşti. 2015 yılında ise bu oranların ağırlığı yüzde 55 ve yüzde 45 şeklindeydi. 2016 yılının zor geçmesine rağmen satılık konuta ilginin arttığını gözlemlediklerini ve yeni açıklanan TÜİK verilerinin de bunu doğruladığını vurgulayan Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, konuyla ilgili şunları söyledi: “Emlakjet.com verileri, 2016 yılında satılık konut aramasının bir önceki yıla göre artış gösterdiğini işaret ediyor. TÜİK konut satış verilerindeki yüzde 4’lük artış da bu gözlemimizi kanıtlıyor. Şubat ve Mart ayları yıl içinde satılık konut aramasının en fazla yapıldığı aylar olurken, kiralık konutta ise Haziran ve Temmuz ayları en yüksek arama yapılan aylar olarak öne çıktı. Öte yandan Emlakjet.com verilerine göre İstanbul’da arama yapılan illerin sıralamasında başı çeken Beylikdüzü ve Esenyurt, konut alıcılarının fiyatların şişmeye başladığı yerlerden kaçarak ekonomik fiyatlı konut arayışında olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Fiyat açısından daha ulaşılabilir olan düşük metrekareli evlerin bu bölgelerde yoğunlaşması ve küçük metrekareli konutlara talebin artması da bunun bir göstergesi. Kentsel dönüşüm, arsa stoğu, raylı sistem etkisinin yanı sıra yeni havalimanına yakınlık gibi nedenler, uygun fiyatlı konut satın almaya çalışan alıcılar üzerinde pozitif bir etki yaratıyor.”

İpotekli satış adedi ve yeni konut payı yılın en yükseğinde
TÜİK’in Aralık ayı verilerine göre, satışların bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 oranında  artarak 142.713 olduğuna dikkat çeken Kunter, sözlerine şöyle devam ediyor: “Konut satışları 2016 yılının tamamında bir önceki yıla göre yüzde 4 artarak 1.341.453 oldu. Zor bir yıl olan 2016 yılında geçen yılın rekorunu kırmak, sektör adına önemli bir başarı. Verilerin detayına baktığımızda, Aralık’ta Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,8 oranında artarak 49.076 olduğunu görüyoruz. Bu 2016 yılı içinde adetsel bazdaki en yüksek rakam, dolayısıyla kamu bankaları önderliğindeki faiz düşüşünün etkilerini Aralık ayında net olarak görüyoruz. İlk defa satılan konut sayısı yüzde 50,3 ile 2016 yılı içerisindeki en yüksek payına Aralık’ta ulaştı. Ancak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 azalarak 71.792 olması da dikkat çekici. Ekonomideki belirsizlik ve dövizdeki hareketliliğin sonuçlarının daha keskin olarak yansıdığı bir ay olan Aralık’ta alıcılar geçen yıla göre kıyaslandığında pazarlık gücünün daha çok olduğu ikinci ele yönelebiliyor. Bu kapsamda ikinci el konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 artarak 70.921 olması yine olağan bir gelişme.”

Finansmanda sürdürülebilir bir model yaratılmalı
Aralık ayında Emlak Konut GYO öncülüğünde bazı inşaat firmalarının 240 ay vade ile konut satışı yapılmasıyla ilgili ikinci bir kampanya atağını gündemlerine almış olmalarının orta gelirliye konut satışına destek olması açısından önemli bir adım olduğunu dile getiren Kunter, değerlendirmesine şöyle devam etti: “Ancak bu kampanyaya sektördeki firmaların genelinin katılımı, sermaye ve kar yeterliliği açısından değerlendirirsek uzun vadede sürdürülebilir değil. Sektörde sürdürülebilir bir finansman desteği verilmesi, gayrimenkul sertifikaları, gayrimenkul yatırım fonu gibi araçların artması gerekiyor. Öte yandan faizlerin seyri, piyasadaki talep üzerinde belirleyici görünüyor. Döviz kurlarındaki oynaklığa karşı Merkez Bankası’nın faiz kararları, yüzde 1 seviyesi üzerinde uygulanıp uygulanmayacağı önemli olacak.“

Mega projelere yakın yerlere ilgi her daim yüksek 
Emlakjet.com 2016 yılı verilerine göre, aramada iniş çıkışı olmayan, ancak her daim süren ilginin bulunduğu bölgeleri Bayrampaşa, Çatalca, Tuzla, Zeytinburnu, Bakırköy olarak sıralayan Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, “Bu sıralama mega projelere olan yakınlıkla yatırım değerinin artacağı beklentisiyle ilginin her daim sürdüğü yerlere işaret ediyor. Üçüncü Köprü ile Bayrampaşa ve Çatalca, Körfez geçiş projesine yakınlığı ile Tuzla, Büyük İstanbul Tüneli ve Avrasya Tüneli projelerinin bağlantı noktalarına yakınlığı ile Zeytinburnu-İncirli bu nedenle tercih ediliyor” dedi.

Emlakjet.com’un 2015 yılına paralel seyreden 2016 yılına ait diğer verilerine göre ise konut alıcılarının Türkiye genelinde İstanbul’dan sonra en çok talep gösterdiği ilk 5 şehir, İzmir, Ankara, Aydın, Muğla ve Antalya. İstanbul’da konut araması yapan ilk 5 şehir ise Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Adana gibi büyük şehirler olarak sıralandı.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI