Dolar 32,3697
Euro 35,0071
Altın 2.325,73
BİST 9.097,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

2016, ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ ilan edildi

2016, ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ ilan edildi
02 Ocak 2014 10:20
A+
A-

(MBTG) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu.

Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, BM’nin 2016 yılını bakliyat yılı olarak ilan etmesi, uluslararası bakliyat sektörü için çok önemli olduğunu söyledi.

Tiryakioğlu: konuyla ilgili şunları söyledi: “Fasulye, mercimek, bezelye ve nohut yüzyıllar boyunca küresel beslenmenin köşe taşları oldu. BM’nin 2016 yılını bakliyat yılı olarak ilan etmesi, bakliyat bilincini yükselterek bakliyatın sağlık ve beslenmede önemli bir rol oynamasını sağlamasının yanı sıra, gıda güvenliği ve çevresel sürdürülebilirliğin de sağlanmasına yardımcı olacak. Bununla beraber, dünyada bakliyat konusunda en önemli aktörlerden birisi olan Türkiye için 2016 yılı önemli bir yıl olacaktır. Dünyadaki bakliyat üretimi, işlenmesi ve ticaretinde ülkemiz başta gelen aktörlerdendir. Bu bağlamda 2016 yılı öncesindeki çalışmaların en büyük getirisi Türkiye’ye olacaktır.  Önümüzdeki 3 yıl içinde 2016 yılı için yapılacak olan tanıtım, bilgilendirme, konferanslar, ulusal ve uluslararası medyanın da ana gündemi bakliyat olacak. Hayvansal besinlerin temel alternatifi olan ve proteince en zengin olan bakliyat bilinçsizlikten dolayı dünyada tüketimi azalan bir gıda haline gelmiştir.

Bakliyat tüketiminin azalması ayrıca gelecek nesillerinde kötü beslenmesi anlamına gelmektedir. Bu farkındalığı dünya toplumlarına anlatmak için BM in bu kararı çok stratejik olmuştur. MBTG’nin ana ürün gruplarından olan bakliyat konusunda da bir süredir, tanıtım grubumuz hazırlıklar yapmaktadır. 2016 Bakliyat Yılı tanıtımlarının dünya genelinde yapılmasında MBTG ana görev üstlenicilerinden birisi olacaktır.  Hedefimiz 2016 yılından itibaren tüketimi negatife geçen bakliyat tüketiminin her yıl dünyada %2-3 oranında pozitif artış sağlamasıdır. Bu fırsat ülkemiz için bir daha yakalaması zor bir fırsattır. Bu bağlamda,  hem devlet, hem özel sektör, hem STK lar olarak 2016 yılına çok iyi hazırlanmamız gerekmektedir. 2016 Bakliyat yılı için dünya genelinde hesaplanan yaklaşık bütçe 4-5 milyon dolar civarında ön görülmektedir. Bu çalışmanın çarpan etkisine bakıldığında, her yıl yüz milyonlarca dolarlık bir döngü öngörülebilir.

Geleneksel pazarların dışında da tercih ediliyor

Türkiye Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Şahin Batallı da, 2016 yılının Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan edilmesinin bakliyat sektörü için oldukça olumlu bir gelişme olduğunu belirterek bakliyatın öneminin tüm dünyada anlaşılmasının sektörün gelişimi açısından faydalı sonuçlar doğuracağını ifade etti. Batallı, “İnsanlar beslenmenin önemini kavradıkça, bakliyatın dünyadaki popülaritesi artıyor. Geleneksel pazarlar dışında da artmakta ve bakliyat sağlıklı beslenmede çok yönlü gıda seçeneği olarak tercih edilmektedir. Bu fikrin ortaya konulmasından bugünlere gelmesinde sektörün yoğun bir çabası vardır, gerek birliklerimiz, gerek MBTG ve gerekse CİCİL le birlikte bu sürecin başarılı bir şekilde yürütülmesi için gelecek 3 yılımızı buna göre planlıyoruz” şeklinde konuştu.

1.1 Milyon dolar kaynak ayrıldı

Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “BM’nin bu kararı bu yüzyılda bakliyata hak ettiği ilgiyi verecek olan en büyük fırsattır. Bakliyat, gıda sıkıntısı çeken toplumlar için gıda güvenliğinin yükseltilmesinin yanı sıra yaşam süresini kısaltan obezite ve diyabet gibi hastalık oranlarının da düşmesine yardımcı olmaktadır.” şeklinde konuştu. CICILS 2016 yılı aktivitelerini finanse etmek için 1.1 milyon dolar kaynak ayırdı. Bir dizi ulusal komiteden meydana gelmiş olan CICILS üyeleri kendi ülkelerindeki yönetimler, çiftçiler, sivil toplum örgütleri, perakendeciler, gıda üreticileri, sağlık ve bilim kuruluşları ve BM örgütleri ile çalışarak bu yılı dünyada ve her ülkede başarılı bir hale getirmeyi hedefliyorlar.

 

 

REKLAM ALANI