Dolar 32,5888
Euro 34,8254
Altın 2.495,83
BİST 9.452,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

17 lojistik köyün 7’sinde ilk etap inşaatlar bitti

17 lojistik köyün 7’sinde ilk etap inşaatlar bitti
08 Nisan 2013 07:19 | Son Güncellenme: 08 Nisan 2013 07:20
A+
A-

LOJİSTİK KÖY

17 lojistik köyün 7’sinde bina inşaatları bitti veya birinci etabı tamamlandı. 3’ünde inşaat devam ediyor. 7 köy için yer tespiti, kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Tamamlandığında 30 milyon ton yük taşıma kapasitesi kazandıracak 17 merkezin dışında

17 lojistik merkezi, 5 ayrı yük merkezinde çalışmalar ilerliyor. Bazılarında birinci etap tamamlandı, faaliyet başladı. Bazıları henüz kamulaştırma aşamasında, bazıları ihaleye çıkıyor. Lojistik merkezlerinde yıllık 30 milyon tona yakın yük taşıma kapasitesi kazandıracak bu merkezlerden bazılarının büyüklüğü 2 milyon metrekareye yakın. Merkezlerin 2020’ye kadar tamamlanması planlanıyor. 2023’te 500 milyar dolarlık ihracatı bu merkezler taşıyacak. Samsun, Halkalı, Uşak’taki merkezler işletmeye açıldı. Denizli, İzmit, Eskişehir ve Kayseri’de ilk etaplar tamamlandı.

Ayrıca DLH, İzmir Kemalpaşa’da, özel sektör de Mersin Taşkent’te lojistik merkez kurulması çalışmaları yapıyor. Bu arada Trabzon’da da global ölçekte bir lojistik merkez çalışmaları var. İstanbul BBB’nin Hadımköy ve Tuzla projeleri, Ankara Sanayi Odası’nın Ankara ile ilgili yürüttüğü lojistik köy projesi bulunuyor. Hükümetin planladığı lojistik köylerde son durum nedir, işler ne aşamadadır? Bu konuda TCDD’nin en yeni bilgileri şöyle:
1. Balıkesir Lojistik Merkezi:
Mevcut ulaşım seçenekleri yanında, Tekirdağ-Bandırma Tren-Feri projesi ve Bakû-Kars-Tiflis demiryolu projesiyle bütünleşik olarak tasarlandı. Merkezden otomobil, konteyner, sunta, mdf, mermer ürünleri, gıda maddesi (et ve süt ürünleri, kuru gıda vb.), kaolin, elyaf ve sentetik malzeme, içecek maddeleri, kömür, askeri yükler, demir cevheri, sanayi ürünleri vb. taşıması yapılacak.
Bina, lojistik sahası işleri devam ediyor. İhata, peron, rampa dolguları ve arıtma tesisi işleri tamamlandı. Altyapı, depo, vagon bakım atölye binası, lojistik hizmet binası yapım çalışmaları sürdürülüyor. 2013 sonunda işletmeye açılması planlanıyor. 1 milyon ton taşıma kapasitesi, 211 bin metrekarelik lojistik alan oluşacak.
2. Bilecik(Bozüyük) Lojistik Merkezi
Konteyner, seramik, izolasyon malzemesi, demir çelik ürünleri, inşaat malzemesi, askeri yüklerin taşıması yapılacak. Tamamlandığında sektöre 1,9 milyon ton taşıma kapasitesi sağlanmış olacak.   Ocak 2012’de ihalesi yapıldı. Kamulaştırma ve inşaat çalışmalarına başlandı. Bozuyük OSB’ye de hizmet verecek. 400 bin metrekarelik alana sahip olacak.
3. Denizli (Kaklık) Lojistik Merkezi:
Merkezden; mermer ve işlenmiş mermer, kömür, klinker, konteyner, tekstil ürünleri, bakır hammaddesi  taşıması yapılıyor. Tamamlandığında 500 bin ton taşıma kapasitesi olacak.  120 bin metrekare alana kuruluyor. 90 bin metrekare TCDD arazisine ilaveten 30 bin metrekare alanın kamulaştırılması yapıldı.  2.Etap ihale çalışmaları tamamlandı, inşaat çalışmaları sürdürülüyor.
4. Erzurum(Palandöken) Lojistik Merkezi:
Erzurum OSB yanında bulunan Palandöken’de kuruluyor. Otomobil, kömür, demir, un, tuğla, kiremit, konteyner, seramik, gıda maddesi, su, içecek maddeleri, gübre, askeri taşımalar, yem ve saman  taşıması yapılacak. Söz konusu lojistik merkez ile Türkiye lojistik sektörüne 437 bin ton taşıma kapasitesi sağlanacak, 276 bin metrekare lojistik alan kazandırılacak. Lojistik Merkezi Müdürlüğü Hizmet Binası yapımı tamamlandı. Alt ve üst yapı yapım işi ihalesine çıkıldı, inşaat çalışmalarına başlandı.
5. Eskişehir (Hasanbey) Lojistik Merkezi:
Eskişehir OSB yüklerinin demiryolu bağlantısı ile direkt olarak taşınması, aynı zamanda ithalat ve ihracat taşımalarına da katkıda bulunmak üzere Eskişehir ve çevresinde gelişen sanayiye hitap edebilecek şekilde Eskişehir Lojistik Merkezi kuruluyor. Hasanbey Lojistik Merkezi’nden fayans, feldispat, demir, seramik, inşaat malzemeleri, buzdolabı, konteyner, manyezit, gıda maddesi, su, kömür taşıması yapılacak. Söz konusu lojistik merkez tamamlandığında sektöre 1,4 milyon ton taşıma kapasitesi sağlanacak.  2.etap inşaat çalışmaları sürdürülüyor.
6. Konya(Kayacık) Lojistik Merkezi;
Kayacık mevkiinde kurulması çalışmalarına başlandı. Kömür, çimento, mermer, gıda maddesi, un, yem, saman, gübre, şeker, tarım makineleri, tarım ürünleri, konteyner, askeri eşya taşıması yapılacak. Sektöre 1.7 milyon ton taşıma kapasitesi, 1 milyon metrekarelik lojistik alan sağlanacak. Kamulaştırma çalışmaları sürdürülüyor. Uygulama projeleri alım işi için ihaleyi kazanan firmaya yer teslimi yapıldı.

lojistik_koylerinde_son_durum.jpg

Uluslararası taşımalarımızın yüzde 70’i Trakya bölgesinden, bunun büyük bölümü de Halkalı’dan yapılıyor. Bu projeyle, sıkışıklık, yetersizlik sorunu ortadan kalkacak. Kapasite ve taşıma kalitesi artacak. Halkalı Lojistik Merkezi işleri tamamlandı. İhtiyaç durumuna göre yapım işlerine devam edilecek.
9. İstanbul(Yeşilbayır) Lojistik Merkezi:
Ispartakule Lojistik Merkezi oluşturma çalışmaları sırasında karşılaşılan arazi problemleri nedeniyle; Yeşilbayır/Hadımköy’de yapılması için çalışmalara başlandı. Konteyner, ihraç eşya, ithal eşya, tekstil, işlenmiş deri, küçük ev aletleri, kum, oto yedek parçası, TIR, temizlik maddesi, gıda maddesi, kağıt, MDF ve boru taşıması yapılacak. Sektöre 6 milyon ton taşıma kapasitesi sağlanacak, 1 milyon metrekare lojistik alan kurulacak. Alan konusunda Tarım İl Müdürlüğü ile Arnavutköy – Yeşilbayır mevkiindeki alanın ayrılması konusunda mutabakata varıldı. Arazinin tarım arazisi vasfından çıkartılması için çalışmalar sürdürülüyor. Bölgenin 10 milyon metrekareye kadar büyüme imkanı var.
10. İzmit(Köseköy) Lojistik Merkezi:  BİRİNCİ ETABI BİTTİ
Özellikle otomobil sektörü ve buna bağlı olarak yan sanayilere hitap edebilecek, mdf, sunta, petrol ürünleri, alçıtaşı, konteyner, klinker, demir, selüloz, emaye hammaddesi, su, borasit, çelik saç, odun, tutkal taşıması yapılıyor. Diğer taşıma modları ile entegre. Sektöre 2 milyon ton taşıma kapasitesi sağlanacak. 1. etap çalışması tamamlandı, 2. Etap kamulaştırma ve imar çalışmaları sürdürülüyor.
11. Kahramanmaraş (Türkoğlu) Lojistik Merkezi:
OSB’ye 3 km mesafede, Nurdağı-Kahramanmaraş karayolunun mücavirinde genişleme imkanı bulunan Türkoğlu’nda kurulması planlanıyor. Pamuk, iplik, dokuma kumaş, örme kumaş, gübre, krom, çimento, seramik, demir, kömür, odun, mermer taşıması yapılacak. Sektöre 1.9 milyon ton taşıma kapasitesi 797 bin metrekarelik lojistik alan sağlayacak. Fizibilite çalışmaları bitti, kamulaştırma çalışmalarına başlandı, uygulama projeleri TCDD tarafından 9 Mart’ta teslim alınacak.
12. Kars Lojistik Merkezi:
Kars, çevresi, BDT, Türk Cumhuriyetleri ve İran bölgesine hitap edecek. Çalışmalara başlandı. Kars’ın 13 Km doğusunda Kars-Tiflis ve Kars–Iğdır demiryolu projelerinin kesişim noktasında bulunan Mezra durağında kuruluyor. Kömür, askeri eşya, gübre yem, konteyner, un ve akaryakıt v.b. taşımaları yapılacak. Kars-Tiflis-Bakü Projesi ile entegre olacak. 412 bin ton taşıma kapasitesi ile 316 bin metrekare lojistik alan kurulacak.
13. Kayseri(Boğazköprü) Lojistik Merkezi:  BİRİNCİ ETABI BİTTİ
Kuruluş çalışmalarına başlandı. Demir, boru, yem, konteyner, saç levha, seramik, kömür, pamuk, çinko, mobilya, kablo, oto lastik, askeri yükler, soba  taşıması yapılacak. 2007-2010 arasında 5.6 milyon lira harcama yapıldı. Tamamlandığında  Türkiye Lojistik Sektörüne 1.8 milyon ton taşıma kapasitesi kazandırılacaktır. 1. etap inşaat işleri tamamlandı, 2. etap kamulaştırma ve imar çalışmaları sürdürülüyor.
14. Samsun(Gelemen) Lojistik Merkezi; BİRİNCİ ETABI FAALİYETTE
1. etabı 2007’de hizmete açılmıştı. Demir, hurda, rulo saç, bakır, klinker, konteyner, çimento, kömür, kereste, buğday, gıda maddesi, un, gübre  taşıması yapılıyor. Sektöre 1.1 milyon ton taşıma kapasitesi var. 2008’de 854.584 ton, 2009’da 765.803 ton, 2010’da 741.309 ton ve 2011 yılında 597.528 ton yük akışı gerçekleşti. Ek imalatlara devam ediliyor.
15. Sivas Lojistik Merkezi:
Merkezden başta seramik olmak üzere, kömür, demir cevheri, işlenmiş demir, inşaat malzemesi, gübre, hurda, askeri ve idari malzeme, travers taşıması yapılacak. Sektöre 1 milyon ton taşıma kapasitesi, 500 bin metrekare alan kazandırılacak. Yer tespiti çalışmaları sürdürülüyor.
16. Uşak Lojistik Merkezi; İNŞAATI TAMAMLANDI
140 bin metrekare alan üzerinde kurulacak. 246 bin ton taşıma kapasitesine sahip olacak. Lojistik merkezden seramik, konteyner, battaniye, iplik, mermer ve mermer tozu, plastik hammaddesi, makine ekipmanları, gıda maddeleri taşıması yapılacak. İnşaat işleri tamamlandı.
17. Mersin(Yenice) Lojistik Merkezi;
Konteyner, araç, makine yedek parçası, tarım aletleri, demir, çelik , boru, gıda maddesi, pamuk, seramik, kimyasal madde, çimento, askeri yükler, ambalaj malzemesi  taşıması yapılacak. Sektöre 896 bin ton taşıma kapasitesi 398 bin metrekare alan sağlanacak. 226 bin metrekare alan kamulaştırıldı. 09 Ocak’ta ihalesine çıkıldı.
5 yük merkezi kuruluşu  için çalışmalar sürdürülüyor
KARAPINAR YÜK MERKEZ PROJESİ: Polatlı’da TCDD sahasında yükleme/boşaltma alanı olarak kullanılan rampanın kaldırılması ve bu bölgede imar yolunun açılabilmesi için gerekli işlemlerin yapılması, uygun yükleme-boşaltma için Karapınar’da yük merkezi oluşturulması çalışmaları başlatıldı. Tevsiat planı ve uygulama proje çalışmaları sürdürülüyor.
NİĞDE (ANDAVAL) YÜK MERKEZ PROJESİ: Kalsit ve mozaik sektörünün ana üretim merkezlerinden biri olan Niğde ve çevresindeki potansiyel yükün demiryoluyla taşınabilmesi ve artması planlanan yükün daha geniş sahada yükleme ve boşaltma yapılabilmesi için kuruluyor. Kamulaştırma çalışmaları tamamlandı.
TIRMIL YÜK MERKEZ PROJESİ: Limanı rahatlatacak, limana hemzemin olarak giren demiryolu hattı yerine karayolunu kesmeden çift hatlı girişi sağlayacak TIRMIL Yük Merkezi Projesi’nin çalışmaları sürdürülüyor.Altyapı işleri tamamlandı. Hizmet binasına ait, inşaat, mekanik tesisat, elektrik tesisat projeleri hazırlandı, ihale aşamasında.
HOROZLUHAN YÜK MERKEZİ: Kayacık Lojistik Merkezi henüz faaliyete değil. Konya Gar’da yükleme-boşaltma yapılamıyor. Konya ve çevresindeki yükleme ve boşaltma işlemleri Horozluhan’dan yapılıyor.Buradaki yük hizmetlerinin iyileştirilebilmesi için de yük merkezi oluşturulmaya başlandı. Altyapı işleri tamamlandı, üstyapı çalışmaları sürdürülüyor.
ÜLKÜ GAR DÜZENLEME: Karabük Gar’da sadece yolcu hizmetleri yapılarak diğer hizmetlerin buradan çıkarılması, yükleme – boşaltma merkezi kurulması, bu merkez kuruluncaya kadar da yük taşıma faaliyetlerinin Ülkü Gar’da yapılması planlanıyor. Çalışmalara başlandı. Yapıma esas projeler onay aşamasında, ihalesine çıkılacak.
Dünya Gazetesi
REKLAM ALANI
ETİKETLER: