Dolar 32,3835
Euro 35,0225
Altın 2.326,63
BİST 9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

1.8 milyar dolar uçtu, gitti…

1.8 milyar dolar uçtu, gitti…
14 Temmuz 2016 11:40 | Son Güncellenme: 14 Temmuz 2016 11:41
A+
A-

TUROB Başkanı Timur Bayındır

1.8 milyar dolar uçtu, gitti 7.6 milyon yabancı ‘havadan’ görüp gitti

Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) verilerini baz alarak yaptığı araştırmaya göre, bu yılın ilk yarısında İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarından transit olarak geçen dış hat yolcu sayısı 7 milyon 646 bin kişiyle rekor kırdı. Bu rakam İstanbul’a paket turla gelip bir otelde konaklayanların sayısından daha fazla. Transit yolcuların, İstanbul havalimanlarına dış hatlardan gelen toplam yolcu içerisindeki payı ise yüzde 64 gibi çok yüksek bir orana yükseldi. TÜROB Başkanı Timur Bayındır, turizmde sıkıntıların yaşandığı dönemde İstanbul için büyük bir potansiyelin heba olduğunu belirterek, transit yolculardan çekilecek en az 1 milyon ilave geceleme ile yaklaşık 1.8 milyar dolar ek turizm geliri elde edilebileceği görüşünü yineledi.

Türk turizmi tarihinin en sıkıntılı dönemlerinden birini yaşarken, havalimanlarından ‘gelip geçen’ milyonlarca yabancı dış hat yolcusu turizm sektörünün kayıp hanesinde yer almaya devam ediyor. Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Ocak-Haziran 2016 dönemi verilerini baz alarak yaptığı araştırmaya göre, İstanbul havalimanlarında transit yolcu sayısı yeni bir rekor kırdı. İstanbul havalimanlarında yolcu sayısında düşüş olmadı, ancak transit yolcu sayısındaki artış dikkat çekici boyuta ulaştı. Bu yılın ilk yarısında İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında transit dış hat yolcu sayısı yüzde 19 artışla 7 milyon 646 bin kişiye ulaştı. Bu rakam İstanbul’a paket turla gelip bir otelde konaklayanların sayısından daha fazla. İstanbul havalimanlarına dış hatlardan gelen toplam yolcunun yüzde 64’ü, Türkiye’ye giriş yapmadan transit olarak başka ülkelere gitti. Transit yolcu payı geçen yılın aynı döneminde yüzde 54 olmuştu. Yani bu yıl ilk 6 ayda 10 puan birden arttı.

 Turizmin can suyu havada kaldı

TÜROB’un araştırmasına göre, Ocak-Haziran 2016 döneminde İstanbul’un iki büyük havalimanından gelen-giden toplam yolcu sayısı, 19 milyon 624 bini Atatürk Havalimanı’ndan olmak üzere toplam 24 milyon 96 bin kişiye ulaştı. Toplam yolcu sayısı geçen yıla göre yüzde 1 arttı. Tekil yolcu sayısı ise 12 milyon 48 bin kişi olarak gerçekleşti. Bu tekil yolcuların 7 milyon 646 bin kişisini de transit yolcular oluşturdu.  DHMİ istatistiklerinde havalimanlarını kullanan yolcular geliş ve gidişlerinde ayrı ayrı sayılıyor. TÜROB raporunda, DHMİ istatistiklerinde yer alan kişi sayısı ikiye bölünerek tekil kişi sayısı bulunuyor.

Bir kuruş bile harcamadılar

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, turizmde sıkıntıların yaşandığı dönemde İstanbul için büyük bir potansiyelin heba olduğunu belirtti. Bayındır, transit yolcu potansiyelinin değerlendirilmesi için daha önce de pek çok kez ilgili kuruluşlarda işbirliği içinde kampanya düzenlenebileceği yönünde öneriler getirdiklerini hatırlattı. Bu sayede çekilecek en az 1 milyon ilave geceleme ile yaklaşık 1.8 milyar dolar ek turizm geliri elde edilebileceği görüşünü yineleyen Bayındır, şunları söyledi: “Geçen yıl bu dönemlerde yaptığımız bir açıklamada İstanbul havalimanlarından geçen transit dış hat yolcularının yarıdan fazlasının, bir şişe su dahi içmeden havalimanlarımızdan başka ülkelere gittiğini söylemiş, ilgili kurumların katılımı ile ‘Transit geçme 1 gün kal’ kampanyasını hayata geçirmeyi önermiştik. Maalesef aynı durum bu kez sayılar daha da artarak devam ediyor. Bu yolcuların en az bir gece İstanbul’da konaklamaya teşvik edilmesi böyle bir dönemde can suyu olacaktır. Türkiye’nin havalimanlarını daha verimli kullanması gerektiğini düşünüyoruz. TÜROB olarak, havalimanlarımızdan transit olarak geçen yolcuların bir bölümünün ülkemizde konaklamalarının sağlanması için başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Havayolları (THY) ve özel sektör havayolu kuruluşları ile hazırlanacak ortak kampanyayı hayata geçirmek üzere işbirliğine hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum.”

REKLAM ALANI